Mniam!

Prosta sałatka warstwowa


Sałatkę warstwową z selerem i jajkiem robię od lat. Stała się punktem obowiązkowym większości imprezowych kolacji. Wszyscy ją lubią, w ostatnią sobotę dowiedziałem się nawet od gościa, że mam nawet nie myśleć o zmianie menu imprezowego (w domyśle – sałatki). Ma być. I kropka. Nie jest to dietetyczna sałatka, ale raz na jakiś czas możemy sobie pozwolić na zwiększoną porcję kalorii.


Składniki

Słoik selera
6 ugotowanych jajek
Puszka (może być mała) kukurydzy
Kilka łyżek majonezu
Por
25 dag żółtego sera (edamski, gouda)
25 dag szynki

Liczba wykorzystanych składników waha się w zależności od naczynia, w którym robimy sałatkę. Celem jest osiągnięcie warstw. Przy dużym i płaskim naczyniu pewno składników będzie potrzeba więcej.

Przygotowanie

Seler ze słoika osączamy i wrzucamy na dno salaterki.

seler

Jajka kroimy na plastry i równomiernie rozkładamy na selerze, całość pokrywamy majonezem.

jajka

osączamy kukurydzę i wrzucamy do sałatki

Kukurydza

szynkę kroimy w paseczki -układamy i pokrywamy majonezem

szynka

Por – ilościowo zależnie od upodobań – kroimy i posypujemy szynkę pokrytą majonezem. Ja używam tak ok. 1/2 pora – mniej będzie nieodczuwalne w smaku – więcej może być zbyt ostre. Bardzo ostre krążki pora możemy potraktować uprzednio wrzątkiem. Ważne, żeby por był zanurzony w majonezie, w razie potrzeby dołóżcie łyżkę majonezu.

por

Całość posypujemy startym żółtym serem. Tak akurat, żeby było dość.

Z serek

Wstawiamy do lodówki – im dłużej, tym lepiej dla smaków, które się „przegryzą”. Ideałem jest to na 24h przed imprezą.


Moje uwagi:

  • O ostatecznym smaku sałatki decydują smaki: majonezu, żółtego sera oraz szynki. Jeśli i szynka i żółty ser będą mocno słone a do tego majonez ostry – nie wiadomo w którą stronę pójdzie smak sałatki. Podobnie z serem, nie ma co trzeć któregoś z gorzkich gatunków
  • polecam wypróbowanie chrzanu do sałatki, moim zdaniem bardzo dobrze się komponuje.

Smacznego!

33 Comments

  1. AA!! A tak się zastanawiałam po co sprzedają seler w słoiku?! Już wiem- Twoja sałatka! :D
    ps. Jaki majo polecasz?:)

    • :D dowolny. Biorę najczęściej kielecki, winiary, hellmans – dowolnie. Tylko kielecki jest chyba ciut przyprawiony – który lubisz najbardziej. Aczkolwiek u mnie w domu majonez jest używany tylko do sałatek, tak na co dzień nie używamy :)

  2. Wrzuciłam w zakładki, bo brzmi naprawdę nieźle :-) Sałatka z jajem, to na Wielkanoc chyba przejdzie :-D

  3. Agnieszka -Wilczkowy Świat

    U nas bardzo często gościla ta salatka. Na początku była warstwowa, ale potem mamie nie chcialo się warstw ukladać i wymieszała wszystko. Od tej pory robimy wymieszaną :D

  4. U nas bardzo często gościla ta salatka. Na początku była warstwowa, ale potem mamie nie chcialo się warstw ukladać i wymieszała wszystko. Od tej pory robimy wymieszaną :D

    • Całkiem dobry pomysł, dzięki za podpowiedź – też spróbuję :D Z racji selera na dnie, do którego zawsze trudno się dokopać.

  5. Takiego przekładańca robie z tuńczykiem :) mega pracochłonna ale smaczna bardzo :)

  6. Fajne rozwiązanie :) Sałatki do dobry motyw, żeby synka wdrażać w kuchenną pasję. Nawet o tym wcześniej nie pomyślałem! Dzięki Pawle :) Pozdrawiam!

    • Synek w kuchni obowiązkowo – od lat najmłodszych :D niech się wdraża a nie będzie tak ciemny, jako ja byłem ;)

  7. Sałatki warstwowe nie dość, że ładnie wyglądają, to są smaczne i goście chętnie po nią sięgają :) super!

  8. Kasia Lorenc

    Super przepis, uwielbiam sałatki warstwowe świetny pomysł na nadchodzące Święta. Pozdrawiam i zapraszam do
    http://siostrydajarade.blog

  9. Kasia Maszkowska

    Super przepis, uwielbiam sałatki warstwowe świetny pomysł na nadchodzące Święta. Pozdrawiam i zapraszam do
    http://siostrydajarade.blogspot.com/2016/03/babka.html

  10. Szybka, prosta i patrząc na składniki to smaczna:) Do wypróbowania :)

  11. Ponieważ bardzo lubię wszystkie składniki tej sałatki, a zwłaszcza majonez :), oczywiście przepis wypróbuję. :)

  12. Nie próbowałam robić jej jeszcze z selerem – wszystko przede mną. Te warstwowe sałatki coś w sobie mają, u mnie na imprezach też robią furorę.

  13. Bardzo lubię tą sałatkę, wykonuję ją w identyczny sposób…ciekawe jak smakuje z chrzanem:))

    • Popatrz, tyle odmian tej sałatki widziałem a Ty robisz taką samą :D Z chrzanem całkiem, całkiem (moim zdaniem) bo jest szynka – a do niej chrzan zawsze pasuje :D No i do jajek też.

  14. Masz ci los! Ja tu usiłuje centymetry z brzucha gubić, a tu sałatka w majonezem!!!
    PS. Ja na link party innym razem, teraz nie było z czym przyjść.

  15. Ruda Paskuda

    Ktoś tu poszedł na łatwiznę i kupił szynkę w plasterkach :)

  16. Pani Zakalcowata

    Ktoś tu poszedł na łatwiznę i kupił szynkę w plasterkach :)

    • To z doświadczenia. Gdybym kroił sam, nożem, to bym potrzebował pół kilo, bo połowę bym zjadł. Do tego by to były brykiety a nie paski :D

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Theme by Anders Norén